Kunstschilder Anna Maria

In de categorie ‘kleine toevallige ontmoetingen’ kwam ik Anna Maria (kunstschilder) tegen.

Op de Middendijk tussen Usquert en Warffum reed ik haar voorbij. Een jongedame die zomaar aan de kant van de weg stond te schilderen. Na een korte aarzeling mijnerzijds toch de auto gekeerd en haar gevraagd of ik wat foto’s mocht maken.

Dat mocht. Tijdens een kort gesprek bleef ze gedisciplineerd doorschilderen. ‘Want het licht verandert zo snel’. Ze schilderde ‘live’ want vanaf een foto schilderen dat was niet haar ding. Dan miste ze het licht en de sfeer. Eerst het landschap, later kwamen de paarden er wel bij.

En zienderogen verschijnt het landschap op het doek. Ik zie dat een eenvoudige penseelstreek een paaltje van de afrastering wordt. En de reflectie van het water. Met verbazing en verwondering kijk ik toe. Zo mooi.
Ze had ook aan de academie voor de klassieke schilderkunst gestudeerd en wil hier haar beroep van maken. Kunstschilder. Volgens mij gaat dat wel goed komen.

Na deze korte ontmoeting gaat de zon net even anders schijnen.