De rode draad vormt jaarlijks de optredens van de tuigpaarden. In diverse categorieën wordt het paard voor het karretje gespannen. Meestal 1 paard, maar meerdere paarden aangespannen zie je ook wel. De combinaties rijden hun rondjes over het veld waarbij er door een deskundige jury beoordeeld wordt; op het paard, op de koets of wagen, het geheel, hoe het paard loopt en beweegt, hoe de menner het paard onder contrôle heeft en nog veel meer zaken. De ringmeester geeft de looprichting aan. Op het eerste gezicht lijkt het saai en eentonig. Maar als de spreekstalmeester (Johan Breider) uitlegt waar men op moet letten dan wordt het al stukken interessanter.
Net als je denkt dat je het wel gezien hebt dan is dit onderdeel ook weer afgerond en gaat het volgende onderdeel weer beginnen. Volgens mij is dat het sterkste punt van deze dag, de afwisseling. Je ziet alle disciplines van de paardensport voorbijkomen. Vaak wordt er door middel van een headset uitleg gegeven aan het altijd talrijk aanwezige publiek. En als je begrijpt waar je naar kijkt dan wordt het een stuk leuker. Als voorbeeld noem ik vaak Anky van Grunsven. Ooit Neerlands trots op hippisch gebied, uit het verre zuiden des lands. In één van de beginjaren van de Paardendag wist de organisatie haar te strikken om haar ‘kunstjes’ te vertonen in Uithuizen. Door een druk schema kwam ze per helikopter naar het oude ijsbaanterrein wat toen nog the place to be was.
Ze gaf die middag op de Paardendag een geweldige demonstratie waarbij ze zeer helder en duidelijk uitleg gaf over de dressuursport. Ze sprak over lopen, draf, galop, passage, piaffe en andere termen maar ze liet het vooral zien. Hoe ze communiceerde met haar paard in gebaar, taal en kneepjes. Ik was volledig geïmponeerd over de contrôle die zij over Bonfire had. Niet lang daarna kwam ze weer, nu niet met Bonfire want die was al onderweg naar (volgens mij) Australië. Want tijdens de Olympische spelen in Sydney vertegenwoordigde zij ons land. Haar tweede demonstratie in Uithuizen had echter wel tot gevolg dat ik tijdens die Olympics mijn wekker zette om om 5 uur ’s nachts naar haar verrichtingen te kijken.
Na 19 edities kun je rustig van een traditie spreken. Ook de traditionele kenmerken van de paardensport zie je terug. De kleding van de heren en dames van het organiserende VvV bestuur heeft de klassieke elementen. De dames een mooie hoed en de heren allen netjes in het pak en een Engels bolhoed(je) op het hoofd. Maar ook mag de strakke opzet van het programma niet onvermeld blijven. Met behulp van een grote groep kundige vrijwilligers zorgt het bestuur ieder jaar weer voor een boeiend en interessant programma, waarbij dit jaar de demonstratie van een slipjacht goed in de smaak viel. De samenwerking tussen mens, paard en hond kreeg een welverdiend applaus van het in grote getallen aanwezige publiek.
Vanaf dit jaar op een vaste locatie, het evenemententerrein Dingewold aan de Dingeweg. Eindelijk is de gemeente overstag gegaan en wordt deze prachtige, gezellige en intieme grasstrook het vaste stekkie voor een prachtig evenement. Waar hopelijk nog vele jaren dit niet meer weg te denken evenement zal plaatsvinden. Ik ga wel weer foto’s maken. Van de paarden, maar zeker ook van de toeschouwers. En dan altijd proberen om niet met standaard foto’s thuis te komen.