Ta ta taaaa, Ta ta ta daaaaaa

Een liedje afbeelden in een foto. Dat idee kwam de afgelopen zomer toen ik op vakantie in Canada een straatnaambordje las. “Mainstreet”. Daar bedacht ik gelijk Bob Seger & the Silver Bullet Band bij. En twee dagen later reed op de snelweg een “Little Red Corvette” voorbij. Hee, Prince! 

Dat idee liet me niet los, zeker niet met de komende popkwis in het vooruitzicht waar we eind juli mee aan de slag gingen.

Tijdens de eerste voorbereidingen van de achtste Music & Memories KWIS[t]Nait besprak ik het idee met mijn muzikale vriend Jan Lietmeijer. Ieder jaar bedenken we nieuwe categoriën en het leek hem ook een leuk idee. 

Nu kan ik zelf wel mooie foto’s maken, maar ik wilde ze zo mooi hebben, dat we er bij wijze van spreken een tentoonstelling mee zouden kunnen maken. Daarom heb ik de hulp ingeroepen van een zeer goede hobby-fotograaf die professionele beelden weet te maken, Ton Drijfhamer. Toen ik hem belde om het idee uit te leggen kwam hij zelf ook gelijk met een aantal songtitels op de proppen. Het leek hem leuk om hieraan mee te werken. 

Op een vrijdagmiddag eind september ging ik hem opzoeken. Ik had de laatste top 2000 van onder tot boven doorgenomen en kwam met ongeveer 50 titels op de proppen waar ik gelijk beelden bij zag. Samen hebben we de lijst bekeken en hebben hem teruggebracht tot een lijst van 17 nummers. Bekende popklassiekers die bijna iedereen kent en die we in 1 dag zouden kunnen maken. 

Op een zeer zonnige zondag in oktober hadden we om half tien afgesproken. Vooraf hadden we een strakke planning gemaakt met de verschillende locaties, rekwisieten en vrienden die gingen figureren. Om even over tien ging Eric te water in het oude zwembad in Uithuizen voor de foto die ik als een van de eersten bedacht had. Ook de onderstaande foto hebben we daar in beeld gebracht.
Om half twaalf waren we op de volgende locatie. Met Jan, John en Adem hebben we twee foto’s gemaakt die ik uiteindelijk toch niet heb gebruikt tijdens de KWIS[t]Nait. Omdat ze toch moeilijker uit te beelden waren dan vooraf gedacht. De foto’s werden via een beamer op het groot scherm geprojecteerd, maar sommige foto’s bleken daarvoor té gedetailleerd. Gelukkig hebben we meer foto’s gemaakt dan dat we nodig hadden. 

Met Jan en John hebben we nog wel een erg mooie foto gemaakt die uiteindelijk als publieksvraag werd gebruikt. Mooi omdat het een surrealistisch plaatje is geworden die in een keer goed moest zijn, we hadden maar 1 zo’n lullig confetti-pistool. 

Daarna was het tijd voor een broodje en de “studio-shoots”. Tineke en Ria waren bereid om voor die foto’s te figureren. De ideeën waren niet moeilijk en de technische uitvoering lag geheel bij Ton. Met een set studiolampen werd iedere foto perfect belicht en bleek uiteindelijk de compositie nog het moeilijkst te zijn.
Nog 1 buitenfoto stond op het lijstje. We hadden daarvoor een specifiek automerk nodig die we gelukkig al gauw hadden gevonden. Een foto die, doordat we zowel de titel alsook een duidelijke hint naar de uitvoerende artiest er in hadden verwerkt, niet moeilijk te raden was.
Bij het zien van de onderstaande foto werd gelijk gedacht aan “Dokter Bernard”. Echter, met de photoshop skills van Ton hadden we een subtiele, maar duidelijke aanwijzing gegeven naar de herkomst van de uitvoerende band. En dokter Bernard komt  niet uit Zweden. wink
De foto hieronder werd uiteindelijk niet door de teams geraden. Bij het uitleggen van de aanwijzingen in de foto was men het met me eens dat het maar om 1 nummer kon gaan.

De andere foto’s hou ik achter de hand voor een volgende kwis. Want dat dit een vervolg gaat krijgen is zeker. We kregen van diverse deelnemers en toeschouwers complimenten voor de uitvoering. Ton was zelf ook aanwezig en kon  zelf de waardering en complimenten in ontvangst nemen. 

Tot slot wil ik de volgende mensen bedenken voor hun medewerking aan deze fotoserie:

En ook Esther Hagoort van ReplayMobil.nl, Gezina Jager (de Hele Mikmak) en de eigenaren van het oude zwembad in Uithuizen, Gijs-Bert Vervoorn en Bert Gros.

Heb je de oplossingen gevonden? Dan kun je ze hieronder nog even checken. 

  • A forest – The Cure
  • Man in the mirror – Michael Jackson
  • Over de muur – Klein Orkest
  • Carnaval in ’t Noorden – Pé en Rinus
  • Sorry seems to be the hardest word – Elton John
  • Mercedes Benz – Janis Joplin
  • Listen to your heart – Roxette
  • 50 ways to leave your lover – Paul Simon
  • Smoke on the water – Deep Purple

Het winnende team van de KWIS[t]Nait bestond uit Jan Bosma en Henri Larkens, twee trouwe deelnemers die al vaker de (wissel)beker in ontvangst mochten nemen.

 

De foto’s mogen niet zonder toestemming van stichting Music & Memories gebruikt worden. De eigendoms- en auterursrechten liggen bij de fotograaf Ton Drijfhamer.